Clubgebouw
 

 Start

 

P E R S B E R I C H T

Hilversum zet weer vereniging op straat

De gemeente Hilversum zette eerder dit jaar de Turkse Cultuur en Activiteitenvereniging Infoned op straat, om ruimte te maken voor woningen en kinderopvang. Nu is accordeonvereniging Musicorda als volgende aan de beurt, ten gunste van kinderopvang.

Muziekvereniging Musicorda huurt al 21 jaar een deel van een voormalige schoolgebouw in de Hilversumse wijk Kerkelanden. De huisbaas is de gemeente Hilversum. Het gebouw wordt sinds jaar en dag gedeeld met de Stichting Kinderopvang Hilversum, SKH, die haar ruimte gebruikt voor opvang voor onder andere de nabijgelegen Augustinusschool. Deze samenleving is lange tijd goed verlopen, want met de kinderopvang overdag en de muziekrepetities ’s avonds hebben beide huurders nauwelijks last van elkaar.

Niettemin heeft SKH nu de ruimte van de muziekvereniging opgeëist bij de gemeente. SKH aast naar zeggen van Musicorda’s dirigent en voorzitter Wim Becker al lange tijd op de ruimte. “SKH handelt al jaren of het hele gebouw alleen van hun is. Onze tuin is zonder enig overleg bebouwd als speelplaats en de algemene ruimten staan tegen de afspraken in vol met spullen. Laatst waren de sloten van de voordeur zonder bericht vervangen zodat we niet eens ons eigen gebouw meer in konden!”, zegt hij. De kinderopvang komt op het moment naar eigen zeggen capaciteit tekort. Zij huisvest een deel van de kinderen daarom in enkele voor de Augustinusschool geplaatste portocabins, in afwachting van de geplande nieuwbouw.

“De kinderopvang speelt een gemeen spelletje”

Wim Becker, dirigent en voorzitter Musicorda

SKH wil de nieuwbouw echter niet afwachten. In het conflict om de ruimte heeft Musicorda aangeboden om haar repetitieruimte te gaan delen met SKH. Het voorstel werd gesteund door de gemeente, maar door SKH’s directeur Monique Wittebol resoluut van de hand gewezen. SKH heeft haar zinnen gezet op alle ruimtes, niet alleen de repetitieruimte, maar ook de bergruimte en de lesruimte. “SKH speelt een gemeen spelletje, zij manipuleert de gemeente”, weet Musicorda’s voorzitter. “SKH heeft de gemeente misleid bij haar verzoek om onze ruimte. En als zij haar zin niet zou krijgen, zou SKH uit het gebouw vertrekken. Daardoor kan de gemeente niet anders dan toegeven aan SKH, want er is voor hun niets anders beschikbaar in Kerkelanden.” Daarom heeft de gemeente, ondanks sympathie voor het voorstel tot ruimtedelen, de vereniging nu gemaand om het pand alsnog binnen enkele weken te verlaten. “SKH had – vooruitlopend op onze uitzetting – al geadverteerd met extra opvangplaatsen”, verklaart Wim Becker de verlangde snelheid van vertrek.

De vereniging was naar eigen zeggen best bereid om te verhuizen. “Maar dan moet er wel een redelijk alternatief zijn en dan zouden we ook graag wat terugzien van onze investeringen in bijvoorbeeld de geluidsisolatie”, vindt Musicorda’s voorzitter. De gemeentelijke pot daarvoor is echter leeg, heeft hij te horen gekregen. De gemeente heeft in haar maatschappelijke rol wel alternatieve ruimten aangeboden, maar volgens Wim Becker steeds in het kader van een vrijwillig vertrek. “Leegstaande gebouwen die binnen hooguit 2 jaar worden afgebroken zijn geen alternatieven waarvan je zegt: ja, laten we daar eens de ruimte voor opgeven waarin we 21 jaar lang hebben geïnvesteerd”.  

Wim Becker nog vrolijk

tijdens zijn 40-jarig jubileum,

maar in zijn 45e en laatste voorzittersjaar

moet hij vechten voor zijn vereniging.

“Natuurlijk is kinderopvang belangrijk, maar wij hebben als culturele vereniging ook een rol”, meent Wim Becker. “Willen we blijven bestaan, dan kunnen we kiezen tussen twee kwaden. Of we gaan de geëiste ontruiming enkele jaren aanvechten bij de kantonrechter, of we gaan gelijk al zwerven van tijdelijk onderdak naar tijdelijk onderdak, net als we deden tot 21 jaar geleden.” In het laatste jaar van zijn bijna 45-jarige voorzitterschap moet hij dus nog hard vechten voor het voortbestaan van zijn 54-jarige vereniging. Hij vindt de hele gang van zaken ook zeer onredelijk. “Een huuropzegging aan het begin van de vakantieperiode waarin de gemeente onbereikbaar is, ondeugdelijke huurcontracten, aangeboden ruimtes die binnen een paar jaar worden gesloopt, een lege pot voor verhuisvergoedingen, een SKH die een gemeen spelletje speelt”, somt hij op, “laat ons nou lekker doen wat we leuk vinden en waar we andere mensen ook blij mee maken: muziek maken!

 

 

Het gedeelde gebouw in de Augustinushof

Dirigent Wim Becker tijdens een van de laatste repetities in de Hilversumse Augustinushof

__________________________________________________________________________

Verwarrende pers interpretatie:

 

Boze accordeonisten: uit clubhuis gewerkt door kinderopvang