Accordeonmuziek in De Hilt

 concert 2014

Op zaterdag 29 maart geeft accordeonvereniging Musicorda een voorjaarsconcert in sport- en ontmoetingscentrum ‘De Hilt’ in Eemnes. De beide orkesten van deze Hilversumse vereniging brengen een gevarieerd programma, dat begint om 20:00 uur. Kaarten voor het concert zijn ter plaatse verkrijgbaar voor € 8,00.

 

De Eerste Gooise Accordeon Vereniging Musicorda geeft haar jaarlijkse concert altijd in het voorjaar, in of vlak buiten haar thuisplaats Hilversum. Dit jaar is gekozen om weer in De Hilt in Eemnes op te treden. De ongeveer 30 spelende leden zijn verdeeld over een B-orkest voor beginners en een A-orkest voor gevorderden. Beide groepen kunnen overigens altijd nieuwe leden gebruiken, dus zowel beginners als gevorderden zijn zeer welkom. De muzikale leiding van de beide orkesten is in handen van dirigent Wim Becker.

 

Musicorda treedt naast haar jaarlijkse concert ook op andere momenten op. Soms worden er kerst-, herfst-, Sinterklaas- en koffieconcerten gegeven, maar de orkesten spelen ook op uitnodiging op diverse locaties. Zo trad Musicorda op in de muziektent op de Hilversumse Kerkbrink en speelt zij regelmatig in Gooische zorginstellingen.

 

De twee orkesten bestaan uit bijna alleen accordeons. Via de registers kan een accordeon zoveel verschillende klanken voortbrengen, dat er verder alleen nog maar slagwerkinstrumenten nodig zijn om een volwaardig orkest te vormen. Hierdoor kan er muziek worden gemaakt die “typisch accordeon” is, zoals musettes en tango’s, maar er kunnen bijvoorbeeld ook klassieke werken mee worden uitgevoerd. Daarnaast zijn er veel muziekstukken speciaal voor accordeonorkest gecomponeerd, waarbij er zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van de specifieke eigenschappen van het instrument.

 

Het programma op 29 maart is gevarieerd en toegankelijk, omdat het bestaat uit muziek die de leden zelf willen spelen. Er wordt dit jaar onder andere muziek gespeeld van Piazzolla, Pachelbel en accordeoncomponist Adolf Götz, maar ook klezmer, andere volksmuziek en musical ontbreken niet. Speler Gert de Gier wordt gehuldigd voor maar liefst 50 jaar lidmaatschap.

 

Kaarten voor het concert in De Hilt zijn voor aanvang van de voorstelling verkrijgbaar aan de kassa voor € 8,00 per stuk. De aanvang is 20:00 uur, de zaal opent om 19:30 uur. De Hilt is gelegen aan de Hasselaarlaan 1c, in Eemnes. De directe omgeving biedt voldoende gratis parkeergelegenheid, maar De Hilt is ook goed per openbaar vervoer bereikbaar. Informatie over het concert of de vereniging is verkrijgbaar bij het secretariaat: José van Kooi (035 – 601 6516) of via de website www.musicorda.nl.